Glycerin: blødgørende og fugtighedsbevarende

Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Du er sikkert tit stødt på ordet glycerin. Glycerin kendes også under betegnelse glycerol eller propantriol. Det står ofte på ingredienslisten på en shampoo eller en creme. Men hvad er glycerin helt præcist? I denne lille blogartikel bliver du klogere på, hvad glycerin er, og hvad det kan bruges til, når man køber det for sig selv. Jeg har købt produktet hos  Veracura, som har et bredt udvalg af lækre helseprodukter. 

Glycerin er lugtfri, farveløs, hygroskopisk (betegnelse for stoffer, der let optager vanddamp) og trivalent alkohol. Lidt kortere sagt er det en sukkeralkohol, som udvindes fra vegetabilske fedtstoffer. 

De primære egenskaber ved glycerin er, at det virker fugtbevarende og blødgørende, og derfor anvendes det ofte i kosmetik. Du har sikkert set det optræde bagpå cremer, lotion, salver, shampoo, skintonic og andre former for kosmetik som en del af vandfasen. 

Udover at anvende glycerin i kosmetik, så kan det også bruges i hjemmet til mere praktiske gøremål. Har du fået pletter på dit tøj fra f.eks. frugt, vin, kaffe eller te så kan glycerin bruges til at fjerne pletten. Gør pletten våd med glycerin og lad det trække i 12 timer. Derefter kan pletten fjernes endeligt med vand og sæbe. 

Du kan også tilsætte glycerin den sidste skylning, når du vasker tøj, for at gøre tøjet dejlig blødt og lækkert. Har du noget tøj, der er stift og kradser, kan det virkelig anbefales. Du tilsætter blot 2 tsk. glycerin til den sidste skylning. Glycerin kan også bruges til at fjerne lugtgener i din vandlås. 

Du kan også prøve at skylle din støvklud i 1 l. vand tilsat 2 spsk. glycerin. Det skulle efter sigende gøre sådan, at støvet binder sig bedere til din støvklud.  

Glycerin har flere funktioner. For eksempel anvendes glycerin som basis i fremstillingen af kunstharpikser og nitroglycerin til lak og maling. Desuden bruges glycerin som fugtighedsbevarende middel i flere forskellige fødevarer og madvarer. Det bruges også som opløsningsmiddel og kan være med til at forlænge fødevarernes holdbarhed. Ydermere kan glycerin bruges som fortykningsmiddel til fremstilling af likører.